
Resepi ni saya dapat dari kawan saya,toke kiuh tradisional Melayu. Dah cuba banyak kali..
memang menakjubkan !!! Boleh cuba.
1 setengah cawan pulut (rendam satu jam) Lepas tu basuh bersih..toskan dan masuk dalam
loyang sederhana besar.
Tuang santan cair dalam loyang sampai tenggelam pulut. Masuk garam sikit (3/4 sudu teh)..kacau sebati. Kukus selama 30 minit.
Dah masak pulut tu,tekan dan mampatkannya dengan sudu atau senduk plastik.
Bancuh 4 sudu besar tepung gandum dengan sedikit air agak-agak pekat macam nak buat tepung pisang goreng. Ratakan atas pulut tadi dan kukus lagi 10 minit sampai 'gam' tadi masak. ( Ini petua elakkan lapisan atas tidak terpisah dengan lapisan pulut)
Kemudian tuang lapisan atas.(Blend semua bahan2 ni)
1 setengah cawan santan pekat
1 cawan air daun pandan pekat
1 cawan + 1 sudu besar gula
3 biji telur
1 cawan tepung gandum
Tapis dan tuang atas lapisan pulut. Kukus lagi 25 minit...angkat loyang dan sejukkan.
Ingat!!! Sukatan pakai cawan yang sama tau...
Selamat Mencuba kawan2..Thanx Cikgu Ani

Bahagian bawah :
Masukkan semua dalam satu periuk dan kacau sebati. Kemudian kacau atas api perlahan sampai dia kenyal. Tuang dan ratakan dalam loyang bulat. Gandakan semua bahan jadi dua kali ganda untuk loyang bersaiz sejengkal setengah.
2 cawan santan cair
3/4 cawan tepung suji
1/4 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh pewarna kuning
Dah siap bahagian bawah,sediakan pulak bahagian atas. Ini pun perlu digandakan juga. Blend semua bahan-bahan ni.
1 3/4 santan pekat
1/2 cawan gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
Blend sebati, tapis ke dalam periuk. Kacau atas api perlahan sampai dia likat sikit. Guna senduk kayu atau plastik. Kalau ada tepung beku yang melekat pada hujung senduk tadi,kira ok la tu. Tutup api dan tuang perlahan-lahan atas bahagian bawah tadi.
Kukus selama 45 minit atas api sederhana. Dah masak,sejukkan. Kalau ada titisan air atas dia bila dia dah masak,amibik tisu ja. Tekap perlahan-lahan untuk keringkan air tadi. Kalau nak lagi elok,sebelum kukus kita litup rapat-rapat permukaan loyang dengan aluminium foil. Bila dah masak,cepat-cepat buka. Memang takkan ada titisan air atas talam kita.
Selamat mencuba. Jangan malas nak cuba.
Susah la sikit tapi berbaloi-baloi bila makan.
Thanks again Kak Ani Zul for the marvellous recipe.
Apple Muffin

Sediakan paper cup sederhana besar.
2 biji epal hijau, buang kulit dan potong dadu (lebih kurang 1 cm X 1 cm)
Blend semua ni.
1 cawan minyak masak atau minyak jagung
4 biji telur
3/4 cawan + 3/4 cawan gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh garam
1 sudu teh membumbun baking powder
Blend sebati dan kemudian tuang dalam satu bekas. Masukkan epal potong tadi dan masukkan 4 cawan tepung gandum. Kacau sebati. Boleh juga kalau nak tambah mixfruit. Masukkan dalam paper cup separuh penuh. Bakar dalam oven 140 degree celcius,api atas bawah sampai la dia jadi browny. Dah masak sejukkan.
Buat apa nak fikir-fikir pasal mixer lagi,blend je bahan -bahan yang boleh blend. 15 minit dah boleh masuk oven.
Selamat mencuba. Resepi ni memang best untuk hari raya....
No comments:
Post a Comment